De Franse presidentskandidaat Marine Le Pen is donderdag haar parlementaire onschendbaarheid van het Europees Parlement (EP) kwijtgeraakt.
Tegen Le Pen loopt in Frankrijk een onderzoek omdat ze in 2015 drie schokkende foto’s van gruweldaden van Islamitische Staat (IS) via Twitter verspreidde.
Een van de foto’s was van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley. Dat mocht ze als EP-lid ongestraft doen, maar in Frankrijk is publicatie van dit soort materiaal strafbaar.
Nu haar onschendbaarheid wordt opgeheven, kan het Frans Openbaar Ministerie haar eventueel vervolgen. Ze kan bij veroordeling een maximale gevangenisstraf van drie jaar en een boete van 75.000 euro krijgen.
Een ruime meerderheid van het Europees Parlement stemde voor de voorlopige maatregel tegen Le Pen.
Nog een schandaal
De voorvrouw van het Front National hangt nog een ander schandaal boven het hoofd. Ze wordt ervan verdacht geld van het Europees Parlement te hebben gebruikt voor medewerkers van een partijkantoor in Frankrijk. Le Pen ontkent de aanklacht en weigerde tot nu toe mee te werken aan een onderzoek in deze zaak.
Le Pen gaat aan kop in de peilingen voor de presidentsverkiezingen in april en mei. Ze kan rekenen op de steun van 25 procent van de Fransen. De gematigde kandidaat Macron staat op 23 procent en de door schandalen geplaagde Francois Fillon staat op 21 procent.
De kans dat Le Pen uiteindelijk president zou worden is echter klein. Zowel Fillon als Macron zou Le Pen in de tweede ronde verslaan.
Wilders: grof schandaal
PVV-leider Geert Wilders vindt het "een grof schandaal" dat de immuniteit van Le Pen is opgeheven. Hij heeft dat donderdag aan persbureau ANP laten weten. "Het verspreiden van de waarheid kan nu worden vervolgd. Waanzin", aldus Wilders.
De partij van Le Pen, het Front National, en de PVV van Wilders werken nauw samen in het Europees Parlement. Samen met andere partijen vormen zij de eurokritische fractie Europa van Naties en Vrijheid, waarvan Le Pen en PVV'er Marcel de Graaff voorzitter zijn.